Den berounska björnen

Beroun ligger bara några mil från Prag. Den lilla stadens centrum når man på några minuter om man går rakt fram när man går ut från järnvägsstationen. Men det är inte till centrum vi ska. Vi ska svänga åt vänster för vi ska till det lilla bryggeriet Berounske Medved. Hade man inte vetat det så skulle ingen tro att det mitt bland skrot på skrothandlarens gård ligger en utsökt restaurang som serverar förstklassig öl.

Det gäller bara att navigera rätt på den leriga vägen mellan gamla tanks och utrangerade pansarvagnar. Här har nämligen entreprenörernas entreprenör -Vaclav Mayer - öppnat en krog och ett microbryggeri mitt all bråten. Det är en säregen känsla att passera skrothandlare Mayers skrotbelamrade gård till ölbryggare och krögare Mayers fantastiska restaurang.

Vi har gjort resan många gånger för att smaka på det goda ölet. Men nu har vi vänt på steken - nu hämtar vi hem ölen till Sverige där den kan avnjutas på exempelvis krogen "På Besök" i Malmö. När jag sist besökte Beroun sa min tolk och gode vän Pavel att just i Beroun snöade det mitt i sommaren när svenskarna var här på 1600-talet. Men den historien tar vi en annan gång.


Prag 2012 10 17
Anders Englesson

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln